W sercu Krakowa

Rezerwuj online
Gwarancja najniższej ceny

24 Lip 2017
25 Lip 2017

Menu

Tradycja od 1917 r.

RESTAURACJA POLONIA zaprasza
w godz. 12.00 - 22.00

Rezerwacja telefoniczna 12 422 12 33
facebook/pages/Restauracja-Polonia

e-mail: restauracja@hotel-polonia.com.pl
Krakow, ul. Basztowa 25/Pawia 2

Organizujemy kameralne przyjęcia, a także konferencje oraz szkolenia. Przyjmujemy zamówienia telefonicznie pod numerem : 12 422 12 33

Our restaurant offers intimate, private dining space for special events and we organize conferences and trainings. For more information please call us: 12 422 12 33

 

Karta menu ważna od 22.08.2016

ZAKĄSKI / SIDE DISHES

 

Duet śledziowy:

Śledź w śmietanie i śledź w sosie śliwkowo - korzennym z marynowanymi kurkami

Herring’s duo: Herring in sour cream & herring with prunes and spicy sauce with marinated mushrooms – 180g

15.00,-

 

 

Tatar z łososia wędzonego z filecikami z pomidorów i sosem bazyliowym

Smoked salmon tartare with tomato fillets and basil sauce -150g

18.00,-

 

Pierś z kurczaka marynowana w ziołach i occie balsamicznym podana na bukiecie sałat – 100g/100g

Chicken breast marinated in herbs and balsamic vinegar served with mix of salads

20.00,-

 

 

MAKARONY / PASTA

 

                                              Makaron penne z borowikami i sosem gorgonzola – 250g

Penne noodles with wild mushrooms and gorgonzola cheese

30.00,-

 

 

SAŁATY/ SALADS

 

Kompozycja sałat z grillowaną polędwiczką z kurczaka, pomidorkami, papryką, pestkami słonecznika i sosem vinaigrette - 200g

Composition of salads with grilled chicken breast with cherry tomatoes, paprika, sunflower seeds and vinaigrette sauce

24.00,-

 

Sałatka z łososia wędzonego, zielonych szparagów i jajka przepiórczego na bukiecie sałat z sosem cytrynowym - 200g

Smoked salmon salad with green asparagus, quail egg, lettuce with lemon sauce

26.00,-

 

Sałatka Caprese – kompozycja świeżych pomidorów i sera mozzarella

Caprese salad – composition of mozzarella cheese and tomatoes- 200g

20.00,-

 

 

ZUPY / SOUPS

 

 

Zupa marchewkowa z nutą imbiru i tartym serem

Carrot soup with touch of ginger and grated cheese – 250ml

10.00,-

 

Krem z soczewicy z grzankami boczkowymi

Lentil cream soup with bacon croutons – 250ml/50g

10.00,-

 

Zupa koperkowa z dodatkiem wędzonego łososia

Dill soup with touch of smoked salmon – 250ml

10.00,-

 

Zupa cebulowa z grzanką zapiekaną z Parmezanem

Onion soup with crunchy toast with Parmesan – 250ml/50g

10.00,-

 

 

DANIA GŁÓWNE / MAIN DISHES

 

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i szpinakiem, w sosie z sera gorgonzola podana z ziemniakami drążonymi i brokułami z masłem i czosnkiem - 150g/100g/50g

Roasted chicken breast stuffed with sun dried tomatoes and spinach, with gorgonzola cheese sauce served with drilled potatoes and broccoli with butter and garlic

35.00,-

 

Roladki z kurczaka z warzywami w sosie kurkowym z dodatkiem suszonych pomidorów, podane z kluseczkami - 160g/100g

Roasted chicken breast stuffed with vegetables, with sun dried tomatoes and chantarelle sauce served with dumplings

35.00,-

 

 

Kaczka pieczona z jabłkami, podawana z marynowanymi w miodzie buraczkami i kluseczkami śląskimi200g/100g/100g

Roasted half of duck stuffed with apples, served with marinated beets in honey and Silesian style dumplings

45.00,-

 

Tradycyjny kotlet schabowy podawany

z ziemniakami i kapustą zasmażaną160g/100g/100g

Traditional pork chop served with potatoes and fried cabbage

25.00,-

 

Medaliony z polędwiczki wieprzowej zawinięte w boczku, w sosie kurkowym z ziemniakami – 150g/100g/100g

Pork sirloin medallions rolled in bacon, served with wild mushroom sauce and potatoes

39.00,-

 

Żeberka pieczone w przyprawach korzennych i miodzie, podawane z opiekanymi ziemniakami - 150/100g

Ribs roasted with spices and honey, served with roasted potatoes

35.00,-

 

 

Policzki wołowe duszone w winie, z musem z pietruszki i opiekanymi ziemniakami – 150g/100g/100g

Beef cheeks stewed in wine, with parsley mousse and roasted potatoes

35.00,-

 

Łosoś w sosie pomidorowym serwowany z mulami

szpinakowym tagliatelle i warzywami – 150g/100g

Roasted salmon in tomato sauce served with mussels, spinach tagliatelle and vegetables

38.00,-

 

                                                        Domowe pierogi / Home- made dumplings - „Pierogi”:

  • Duet „ruskie” i z mięsem/duo: “ruskie” & with meat – 10 szt 19.00,-

  • ruskie” / with cottage cheese and potatoes- 10 szt 16.00,-

  • z mięsem i cebulką/ with meat and onion – 10 szt 20.00,-

  • ze szpinakiem duszone w śmietanie z czosnkiem podawane z tartym jajkiem / with spinach stewed in cream with garlic served with grated egg 23.00,-

 

 

DESERY/ DESSERTS

 

 

Domowy sernik z sosem czekoladowym - 120g/50g

Home-made cheesecake with chocolate sauce

10.00,-

 

Szarlotka na ciepło z musem malinowym i gałką lodów waniliowych

Warm apple pie with raspberry sauce and scoop of vanilla ice cream – 120g/50g/30g

12.00,-

 

Meringa Lunga- bezowy torcik przekładany lodowym aksamitnym kremem chantilly podawany z musem malinowym i bitą śmietaną

Meringa Lunga – meringue layer cake with ice chantilly cream served with raspberry mousse and whipped cream 100g/50g

15.00,-

 

Sorbet limonkowy ze świeżą miętą

Lime sorbet with fresh mint -100g

10.00,-

 

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij