In the heart of Krakow

Book online
The lowest price guarantee

24 Jul 2017
25 Jul 2017

Menu

The tradition since 1917 r.

Polonia Restaurant open
from 12 a.m. to 10 p.m.

Telephone reservation 12 422 12 33
facebook/pages/Restauracja-Polonia
Krakow, Basztowa 25 str.

Our Restaurant offers intimate, private dining space for special events ane we organize conferences and trainings. For more information please call us 12-422-12-33.

ZAKĄSKI / SIDE DISHES

 

Duet śledziowy:

Śledź w śmietanie i śledź w sosie śliwkowo - korzennym z marynowanymi kurkami

Herring’s duo: Herring in sour cream & herring with prunes and spicy sauce with marinated mushrooms – 180g

15.00,-

 

 

Tatar z łososia wędzonego z filecikami z pomidorów i sosem bazyliowym

 

Smoked salmon tartare with tomato fillets and basil sauce -150g

18.00,-

 

Pierś z kurczaka marynowana w ziołach i occie balsamicznym podana na bukiecie sałat – 100g/100g

Chicken breast marinated in herbs and balsamic vinegar served with mix of salads

20.00,-

 

 

MAKARONY / PASTA

 

 

                                              Makaron penne z borowikami i sosem gorgonzola – 250g

Penne noodles with wild mushrooms and gorgonzola cheese

30.00,-

 

 

SAŁATY/ SALADS

 

Kompozycja sałat z grillowaną polędwiczką z kurczaka, pomidorkami, papryką, pestkami słonecznika i sosem vinaigrette - 200g

Composition of salads with grilled chicken breast with cherry tomatoes, paprika, sunflower seeds and vinaigrette sauce

24.00,-

 

Sałatka z łososia wędzonego, zielonych szparagów i jajka przepiórczego na bukiecie sałat z sosem cytrynowym - 200g

Smoked salmon salad with green asparagus, quail egg, lettuce with lemon sauce

26.00,-

 

Sałatka Caprese – kompozycja świeżych pomidorów i sera mozzarella

Caprese salad – composition of mozzarella cheese and tomatoes- 200g

20.00,-

 

 

ZUPY / SOUPS

 

 

Zupa marchewkowa z nutą imbiru i tartym serem

Carrot soup with touch of ginger and grated cheese – 250ml

10.00,-

 

Krem z soczewicy z grzankami boczkowymi

Lentil cream soup with bacon croutons – 250ml/50g

10.00,-

 

Zupa koperkowa z dodatkiem wędzonego łososia

Dill soup with touch of smoked salmon – 250ml

10.00,-

 

Zupa cebulowa z grzanką zapiekaną z Parmezanem

Onion soup with crunchy toast with Parmesan – 250ml/50g

10.00,-

 

 

DANIA GŁÓWNE / MAIN DISHES

 

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i szpinakiem, w sosie z sera gorgonzola podana z ziemniakami drążonymi i brokułami z masłem i czosnkiem - 150g/100g/50g

Roasted chicken breast stuffed with sun dried tomatoes and spinach, with gorgonzola cheese sauce served with drilled potatoes and broccoli with butter and garlic

35.00,-

 

Roladki z kurczaka z warzywami w sosie kurkowym z dodatkiem suszonych pomidorów, podane z kluseczkami - 160g/100g

Roasted chicken breast stuffed with vegetables, with sun dried tomatoes and chantarelle sauce served with dumplings

35.00,-

 

 

Kaczka pieczona z jabłkami, podawana z marynowanymi w miodzie buraczkami i kluseczkami śląskimi200g/100g/100g

 

Roasted half of duck stuffed with apples, served with marinated beets in honey and Silesian style dumplings

45.00,-

 

Tradycyjny kotlet schabowy podawany

z ziemniakami i kapustą zasmażaną160g/100g/100g

Traditional pork chop served with potatoes and fried cabbage

25.00,-

 

Medaliony z polędwiczki wieprzowej zawinięte w boczku, w sosie kurkowym z ziemniakami – 150g/100g/100g

Pork sirloin medallions rolled in bacon, served with wild mushroom sauce and potatoes

39.00,-

 

Żeberka pieczone w przyprawach korzennych i miodzie, podawane z opiekanymi ziemniakami - 150/100g

Ribs roasted with spices and honey, served with roasted potatoes

35.00,-

 

 

Policzki wołowe duszone w winie, z musem z pietruszki i opiekanymi ziemniakami – 150g/100g/100g

Beef cheeks stewed in wine, with parsley mousse and roasted potatoes

35.00,-

 

Łosoś w sosie pomidorowym serwowany z mulami

szpinakowym tagliatelle i warzywami – 150g/100g

Roasted salmon in tomato sauce served with mussels, spinach tagliatelle and vegetables

38.00,-

 

                                                        Domowe pierogi / Home- made dumplings - „Pierogi”:

  • Duet „ruskie” i z mięsem/duo: “ruskie” & with meat – 10 szt 19.00,-

  • ruskie” / with cottage cheese and potatoes- 10 szt 16.00,-

  • z mięsem i cebulką/ with meat and onion – 10 szt 20.00,-

  • ze szpinakiem duszone w śmietanie z czosnkiem podawane z tartym jajkiem / with spinach stewed in cream with garlic served with grated egg 23.00,-

 

 

DESERY/ DESSERTS

 

 

Domowy sernik z sosem czekoladowym - 120g/50g

Home-made cheesecake with chocolate sauce

10.00,-

 

Szarlotka na ciepło z musem malinowym i gałką lodów waniliowych

Warm apple pie with raspberry sauce and scoop of vanilla ice cream – 120g/50g/30g

12.00,-

 

Meringa Lunga- bezowy torcik przekładany lodowym aksamitnym kremem chantilly podawany z musem malinowym i bitą śmietaną

Meringa Lunga – meringue layer cake with ice chantilly cream served with raspberry mousse and whipped cream 100g/50g

15.00,-

 

Sorbet limonkowy ze świeżą miętą

Lime sorbet with fresh mint -100g

10.00,-

 

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings.

OK, close